Første dagene på Røros

Første dagene på Røros har vær bra, spennende og litt overveldende. Mange nye mennesker å bli kjent med og man merker at man blir litt oversosialisert. Etter å ha trekt meg mer unna det siste året eller to, så blir det litt mye. Men vi har snakket om akkurat dette og vi er forskjellige, så her er det helt greit å trekke seg unna på eget rom på kveldene.

Første kvelden var det felles kveldsmat, og litt omvisning før vi ble kjørt til Moan gård hvor vi bor i leiligheter to og to. Det er to leilgheter som er for en person og jeg var heldig å fikk en av de.  Moan gård ligger 1.8 km fra LHL-rehabiliteringsentret. Vi går eller sykler opp dit hver dag, og hjem igjen på ettermiddagen/kvelden. Bare dette øker jo aktivitetsnivået betraktelig. Torsdagen startet vi med frokost på sentret, før det ble måling av høyde og vekt, samt midjemål ble tatt. Dette er jo litt nervepirrende spør du meg, men jeg synes det er greit å vite hva utgangspunktet mitt er for å se hvordan utviklingen blir. Vi trengte ikke selv å vite hva målene var, det var helt opp til hver enkelt. Men mine mål var følgende: høyde 1.67 (selv om jeg innbiller meg at jeg er 1cm lenger 😉) vekt: 129 kg!

Kiloene er skremmende, men på samme tid synes jeg kroppen er det som skremmer meg mest. For kroppen er virkelig ikke i form, den verker enkelte dager og er tung å bære på. Det er jo faktisk slik at en stor person kan være i fysisk bedre form en en som er liten. Dette handler jo om hvor godt man tar vare på kroppen og om man er i aktivitet. Så tenk mer på hvordan er kroppen og helsen min, fremfor hva sier vekta. Det kan være ulike grunner til at en person er stor/overvektig på samme måte som at det kan være ulike grunner til at noen er undervektig. Så folkens vær tolerange og snille med hverandre! Ikke døm hverandre bare ut fra hva du ser.  Vi lever i et samfunn hvor det er mye fokus på mobbing! Tenk over hvordan du selv er ovenfor andre, eller omtaler andre. Barna våre lærer av oss og det vi sier og gjør! Alle kan nok bli mere tolerange ovenfor andre mennesker.

Men tilbake til mitt opphold her! Etter veiing og måling, var det mellommåltid. Kom litt brått på da jeg ikke er vant til det fra før. En håndfull frukt eller grønt. Så ble det tid for målsettingssamtaler. Her hadde vi samtaler en og en med en av behandlerene på teamet vårt. Blant annet diskuterte vi hva som var mine utfordringer, mine mål og hva fokuset var. Dette var en tung samtale for meg. Det å si, de tingene jeg har mest utfordring med og hva dette gjør med meg, høyt til en annen person gjorde det veldig virkelig. Det handler ikke om kunnskap, men om hvordan få innarbeidet gode vaner og gode valg i hverdagen. Det at jeg er sykepleier gjør at skammen rundt det å være overvektig har vokst. Jeg burde vite bedre, jeg har jo kunnskapen og jobb messig er det greit å gi råd,  men hode henger ikke med på dette i praksis på hjemmebane. Så å få hjelp til å snu hode er nok et must for meg.

Etter samtalen min hadde jeg egendefinert tid, som jeg kunne gjøre hva jeg ville. I kjent stil heiv jeg meg over tredemølla og spinningsykkelen i 40 intensive minutter, med velviten om at vi hadde bassengtrening senere på dagen. Så når vi da hadde bassengtrening senere på dagen fikk jeg skikkelig strekk i legge. Å tro meg det var ikke å bare svømme rundt i bassenget, dette var skikkelig trening hvor puls og muskler fikk kjørt seg. Kjempe deilig etter på å sitte litt i boblebadet 😄

Etter middag gikk vi hjem og de fleste var nok slitne og tok en tidlig kveld. Dag tre var vi ute å gikk tur, og fikk sett litt av Røros. Litt småregn og kaldt var det, men vi kom fort i varmen på turen. Etter turen var det egntid for noen av oss mens samtalene fortsatte. Jeg valgte å sette meg i avslappingsrommet, i mørket og så på stjerne taket som skiftet farge. Overaskende avslappende å se på. Med ørepropper og rolig musikk fikk jeg slappet helt av. Også denne dagen var vi i bassenget men styrte opplegget selv. En god avsluttning på fredagkveld.

Nok en kveld var jeg sliten og hadde behov for å være for meg selv og reflektere over disse dagene og hvordan de har vært for meg. Kjenner jeg er spent på helga som kommer og vi har fri fra alt opplegg…..kommer søtsuget, vil jeg frotse i mat og godis eller vil jeg greie å holde kostplanen med faste måltider og mellommål?

Det kan være vanskelig å slutte med alt, og det er ikke det som er målet. Fokuset ligger ikke på alt som ikke er lov, det er ikke NEI mat som er fokuset her. Mindre salt, fett og sukker i helt vanlig norsk mat! Å det er overaskende greit! Med alt grønt og frukt vi spiser hverdag er ikke mitt søtsug så stort. Småspising og snavling som er min største utfordring, har heller ikke vært noe problem så langt når vi spiser ofte og får inn fruktsukker istede for rent sukker.

Var på butikken en tur i dag og det var helt greit å komme ut derfra med jordbær og div kroppsproduktet. For meg var det en liten seier og gå forbi brus/juice og iste uten å kjøpe det. Jeg er nok litt slavisk når det kommer til opplegget og rutiner her, så jeg prøver å unngå små utskeielser. Min så kalte feiring/kos i dag var å kjøpe meg et par nye plagg på Zizzi 😄 og det var faktisk nok.

Lørdagen ble rolig, hvor jeg og tre andre gikk litt rundt i sentrum her å titta oss rundt og shoppa litt. Etter lunch meldte hodepinen seg for fult og jeg slappet bare av frem til middag. Dagen hadde alikevel vært så rolig at jeg kjente jeg hadde behov for å ut i kveld, så noen av oss tok en gåtur i området rundt her.

En riktig god lørdag var det. Søndagen blir nok litt mer aktiv men roligere enn programmet fra mandag av 😄

God helg alle sammen! Del gjerne innleggene med kjente og ukjente. Jeg håper at dette kan hjelpe til forståelse, toleranse og som oppmuntring for andre!